Veilig werken met een helm

Iedereen begrijpt dat het dragen van een helm belangrijk is waar men blootgesteld is aan het gevaar van vallende voorwerpen. En toch hebben wij de afgelopen jaren soms een waarschuwing uit moeten delen aan collega's omdat ze geen helm droegen waar het wel verplicht is. Dit terwijl een helm al vele malen het nut en noodzaak van een veiligheidshelm heeft aangetoond. 

Het dragen van een veiligheidshelm is bij veel bedrijven in de haven sector verplicht. Dit is verplicht op plaatsen waar dit is aangegeven, waar een verhoogde kans bestaat uit stoten of beknelling en uiteraard waar de kans bestaat dat men getroffen kan worden door vallende voorwerpen. 

Hoofdletsel kan ontstaan door vallende voorwerpen zoals gereedschap, spullen e.d. of door het stoten van het hoofd. Door het dragen van een veiligheidshelm wordt in veel gevallen ernstig letsel voorkomen. 

Hoe beschermt de helm?

Een veiligheidshelm bestaat uit een harde helmschaal en een verend binnenwerk. Samen vangen die meer dan 50% van de klap op die anders door de nekwervels opgevangen moeten worden. Het is daarom ook erg belangrijk dat je het binnenwerk altijd goed afsteld. Het is ook belangrijk om te weten dat iedere veiligheidshelm maar éénmaal een klap kan opvangen en daarna vervangen dient te worden. En helmen hebben een bepaalde levensduur, de productiedatum staat meestal aangegeven op de binnenkant van de helm, vervang je helm dus tijdig. 

Algemene veiligheidsregels:

  • Draag een veiligheidshelm zoals het hoort. Dus niet achterstevoren en stel hem op de juiste wijze af; 
  • Controleer regelmatig het binnenwerk, zodat je zeker bent dat alles in orde is; 
  • Als een veiligheidshelm een zware klap heeft gehad of hebt hem van grote hoogte laten vallen, dan dien je de helm te vervangen; 
  • De helm heeft ook een signaalfunctie (opvallende kleur), plak hem dus niet onder met stickers;
  • Als laatste is het ook erg belangrijk dat de helm goed stevig op het hoofd zit, wanneer je aan het werk bent in een omgeving met draaiende kranen of wanneer je op hoogte werkt is het niet gewenst dat de helm voor je ogen zakt en daardoor andere gevaarlijke situaties ontstaan!

 

C-Port / Helm