Losoperatie windturbines

Voor onze opdrachtgever uit de offshore industrie in de haven van Vlissingen-Oost kregen we de uitdaging om een lading van 12 Nacelles te lossen.

Nacelles zijn de turbines van windmolens, wegen zo’n 400 ton en kosten ongeveer 1,5 milj. per stuk. We gingen de klus aan met 8 Riggers en een Supervisor waarvan er altijd minimaal 4 het certificaat “werken op hoogte” hebben. Om 06.00 uur gingen we aan de slag om de 1e Nacelle aan te slaan met behulp van de Liebherr 11300 crawler kraan (max capaciteit van 3000 ton op 12 meter).

Omdat de Nacelles op het schip erg dicht op elkaar stonden was het zorg om zeer rustig en voorzichtig de 1e eruit te liften middels een goede communicatie tussen de “Dekgast” en de kraanmachinist. Om contact tussen 2 Nacelles of eventueel de kademuur te voorkomen, wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde Lollypops. Dit zijn met lucht gevulde skippyballen op een stok die tussen 2 Nacelles gestoken wordt zodat contact vermeden wordt.

Al met al is deze klus prima verlopen en waren we binnen de 12 uurs shift klaar, zonder schade en iedereen tevreden. Op naar de volgende uitdaging!
 

C-Port / BOW

C-Port / BOW