Hoe maak je een CV? Onze tips & tricks!

Het doel van een cv is dat wij in één oogopslag een goed beeld hebben van je loopbaan. Wij ontvangen wekelijks tientallen cv's in allerlei verschillende vormen. Daar zitten gestructureerde cv's bij, kleurrijke cv's maar ook regelmatig verouderde of rommelige cv's. Vooral die laatste twee zorgen ervoor dat het soms lastig is om te bepalen wat iemand nu precies heeft gedaan en waar de aansluiting is op de vacature! Hierbij een aantal tips & tricks!

Wat moet er in ieder geval in jouw cv?

  • Contactgegevens
  • Stukje over jezelf
  • Werkervaring
  • Opleidingen en cursussen
  • Kennis en vaardigheden

Tips voor een goed CV!

1. Creëer overzicht & hou het eenvoudig

De eerste tip is waarschijnlijk ook de belangrijkste. Hou het CV overzichtelijk. Het is een kort overzicht van je opleiding, cursussen, werkervaring en interesses. Bijzaken en details kun je in het sollicitatiegesprek altijd nog toelichten. Wat is belangrijk om niet te vergeten:

  • Update je persoonlijke- en contactgegevens! Wij komen regelmatig cv's tegen waarbij deze gegevens niet kloppen, contact opnemen gaat dan een hele uitdaging worden. 
  • Naast je persoonlijke- en contactgegevens moet je ook niet vergeten om je werkervaring volledig in te vullen. Start daarbij met je laatste baan en ga dan terug in de tijd. Vergeet hierbij niet de juiste data te vermelden van jouw werkgevers. 
2. Zorg dat je CV net en foutloos is

Je cv is samen met een eventuele motivatie een belangrijk onderdeel van de eerste indruk die je geeft. Het draait dan ook om een stuk presentatie. Zorg er dus voor dat je cv er verzorgd uitziet en makkelijk leest. Let daarbij goed op je spelling. Typefouten in een cv of brief geven geen goede eerste indruk. Je kan daarbij gebruik maken van spellingscontrole van je computer. 

3. Blijf altijd eerlijk!

Probeer geen gaten op te vullen. Zes maanden toevoegen aan de tijd dat je een baan had maar daar eigenlijk niet meer werkte, kan een goed idee lijken, maar als de aap uit de mouw komt staat het niet netjes. Probeer eventueel duidelijk te maken wat je wel hebt gedaan, vrijwilligerswerk of privé zaken opgepakt. Het is daarnaast ook belangrijk eerlijk te zijn over hetgeen je werkinhoudelijik hebt gedaan. Als voorbeeld: heb je geen ervaring op de reachstacker? Dan komt dit toch wel naar voren in een rijtest later in de sollicitatieprocedure. 

4. Geef ook activiteiten naast je werk of opleiding aandacht

In je cv mag je ook aandacht besteden aan belangrijke ervaring die je tijdens of naast je werk hebt opgedaan. Wellicht bepaalde prestaties die je behaald hebt. Maar ook aanvullende activiteiten, dat kan variëren van voorzitter van de ondernemingsraad of vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging waar je lid van bent. 

5. Laat je cv altijd nalezen. 

Soms zie je wat fouten over het hoofd. Laat daarom iemand anders je cv nog even nalezen. Wanneer je namelijk drie of vier keer je cv hebt veranderd, is het moeilijk er nog fris tegenover te staan.

Voorbeeld cv

Benieuwd naar een goed voorbeeld van een CV? Je kan voorbeeld cv's downloaden via deze link. 

C-Port CV tips en tricks