Containers en TEU? Wat is dat?

Werk je in de haven dan is het geen onbekend woord. Maar wat betekent nu precies het woord TEU? Je ziet het wel eens staan in nieuwsberichten over de overslagcijfers in de havens. Kijk maar naar onderstaand nieuwsbericht over de haven van Rotterdam.

Na een goede start in het eerste halfjaar (2019) is de containeroverslag vrijwel niet gegroeid in de tweede jaarhelft. De containeroverslag groeide met 2,5% gemeten in tonnen. Gemeten in TEU, de standaardmaat voor containers, bedroeg de aanwas 2,1% en kwam het jaartotaal uit op 14,8 miljoen TEU.

De containers zijn bijna altijd 40 voet (12 meter) of 20 voet (6 meter) lang. Naast de tonnages komt dan de TEU naar voren. TEU staat voor Twenty feet Equivalent Unit. Het is een standaard, waarbij een twintigvoetcontainer telt voor 1 TEU, en een veertigvoeter voor 2 TEU. Één korte en één lange container zijn dus twee containers, maar wel ineens 3 TEU. Makkelijk om te berekenen, want op die manier kun je geen getal achter de komma hebben. Het is vooral interessant om havens, terminals en de capaciteit te gaan vergelijken. 

De 40-voetcontainer is de populairste container wereldwijd. Grotere containertypen zijn meer gemeengoed geworden. Kleinere containers (zoals 10-voetcontainers) zijn zeldzaam tegenwoordig. 

 

C-Port / TEU