Flexibiliteit met behoud van vakmanschap !
Flexibiliteit met behoud van vakmanschap !
Flexibiliteit met behoud van vakmanschap !
Flexibiliteit met behoud van vakmanschap !

Arbeidsflexibiliteit

De arbeidsmarkt van nú vraagt om moderne arbeidsflexibiliteit, ook in de havens en logistiek

Tijden veranderen. Bedrijven moeten meebewegen en zich aanpassen aan de steeds sneller veranderende maatschappij. Alleen op deze manier kun je als bedrijf mee in de competitieve wereld. Charles Darwin zei het al: “het is niet de sterkste, slimste of snelste die overleeft, maar diegene die zich het best aanpast aan de veranderende omstandigheden”. Ook C-Port heeft hierop ingespeeld via haar innovatieve en bewezen vakpoolconcept.

Als bedrijf moet je dus wendbaar zijn. Dit verandert tegelijk ook de visie op arbeid aanzienlijk. Dit heeft dan ook gevolgen voor alle arbeidsrelaties: zo zijn vele werknemers op zoek naar een combinatie van ontplooiing en ontwikkeling enerzijds en zekerheid anderzijds. De tijd van ‘vijfenveertig jaar bij één en dezelfde werkgever hetzelfde werk doen van negen tot vijf’, lijkt grotendeels verleden tijd.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is dan ook onomkeerbaar en zal zich, waarschijnlijk sneller en sterker dan voorheen, doorzetten. Intussen werkt ruim 30% van de Nederlandse beroepsbevolking niet meer via een vaste arbeidsovereenkomst.

Toch kent deze ontwikkeling een keerzijde, zeker waar het lager geschoold werk betreft. De groep die dit werk verricht is vaak kwetsbaar als het gaat om sociale zekerheden. Sociale partners hebben over dit deel van de flexibel werkende beroepsbevolking terechte zorgen inzake de steeds verdergaande flexibilisering.

Overigens hoeft de term ‘lager geschoold werk’ niet te betekenen dat er geen sprake is van vakmanschap: in de havens en logistiek is een deel van het werk nog altijd relatief laaggeschoold (ook dit verandert) maar draait het wel degelijk om vakmanschap!

Het is juist deze combinatie van behoefte aan vakmanschap enerzijds en optimale flexibiliteit anderzijds die lastig, maar zeker niet onmogelijk is! Wel vraagt dit om een andere, lees moderne vorm van arbeidsflexibiliteit, namelijk de (regionale) vakpool.

Voor de havens en logistiek biedt C-Port hét voorbeeld van het ideale vakpoolconcept: in deze vakpool zijn goed opgeleide (haven)logistieke medewerkers (HLM-ers) in vaste dienst. Zij zijn flexibel inzetbaar bij diverse (haven)logistieke opdrachtgevers én hebben tegelijk de zekerheid van een vast dienstverband en ontwikkelingsperspectieven binnen C-Port. Op deze manier biedt C-Port haar klanten arbeidsflexibiliteit met behoud van vakmanschap en dat is en blijft onmisbaar in de havens & logistiek.     

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is dus een bijzonder actuele ontwikkeling, die de komende decennia onverminderd zal doorzetten. Een ontwikkeling die – mits goed uitgevoerd – een mooie win-win-situatie oplevert: flexibiliteit en zekerheid voor de bedrijven en de mensen. Het vakpoolconcept van C-Port is hiervan een goed voorbeeld!

Ook vanuit de politiek en wetenschap wordt met interesse gekeken naar en gewerkt aan oplossingen op dit vlak. Er is zelfs een term voor ontwikkeld: Flexicurity.

Flexicurity is te omschrijven als “een bewuste strategie waarmee men tegelijkertijd en gecoördineerd zowel de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, de arbeidsorganisatie alswel de arbeidsverhoudingen kan versterken en tegelijkertijd meer zekerheid kan ontwikkelen. Dit vooral omdat het meer werkzekerheid en inkomenszekerheid biedt” (bron: Flexicurity: de aanstaande revolutie in HRM-beleid, Prof. dr. T. Wilthagen).

Dit lijkt allemaal ingewikkeld en moeilijk maar C-Port heeft het concept hiervoor al ontwikkeld. Sterker nog: ons concept bewijst zich zich al jaren bij diverse klanten in de havens & logistiek in Zuidwest-Nederland.

Graag helpen wij onze klanten en nieuwe relaties (verder) bij het ontwikkelen van een wendbare organisatie. Daarbij richten wij ons vooral op het versterken van de strategische, flexibele schil via onze moderne arbeidsflexibiliteit (met behoud van vakmanschap)!

Wilt u meer weten? Bel ons en maak een afspraak:

+31 (0)118 - 464 222  of  +31 (0)10 - 94 43 50

Actueel

Nieuwe website!

Het jaar 2018 is ondertussen al weer even onderweg en door de drukte bij onze klanten en daardoor ook bij ons op kantoor is het al weer even geleden dat er een nieuw 'item' op de website is versche

Vacature: Administratief medewerk(st)er (Ingevuld)

Bij C-Port, zoeken we i.v.m. de groei van ons bedrijf en verschuiving van een aantal taken een enthousiaste, secuur werkende administratief medewerkster/receptioniste.

Reachstacker zoekt chauffeur!

De afgelopen periode heeft C-Port diverse nieuwe collega's mogen verwelkomen in Rotterdam. Daar zijn wij uiteraard harstikke blij mee!

Nieuwe foto's!

Donderdag 6 juli jl. was er een heuse "professionele fotoshoot" in de haven van Vlissingen.

Zeeuwse Heftruck Cup 2017

Zaterdag 24 juni jl. streden 14 heftruckchauffeurs om de titel Beste Heftruckchauffeur tijdens de Zeeuwse Heftruck Cup.

General Manager

Roel Rapporteert

Met gepaste trots informeren wij u en al onze relaties over actuele, relevante en leuke branche-gerelateerde onderwerpen.